Keiharde basaltvloeren
30-09-2024
30-09-2024
Buitenbeentje basaltvloer
De tegelvloeren die wij aan de lopende band onder handen nemen voor vloeronderhoud zijn meestal van marmer, hardsteen of leisteen. Geen wonder als je bedenkt dat die gesteentes er in vele soorten en kleuren zijn. Minder vaak zien we vloeren van basalt, maar ze zijn er wel!
Wat is basalt dan precies?
Basalt is een fijnkorrelig stollingsgesteente, vaak afkomstig uit vulkanische rotsformaties. Het bestaat voornamelijk uit mineralen zoals pyroxeen, plagioklaas-veldspaat (een hele mond vol) en soms olivijn. Basalt heeft een dicht, donkergrijs tot zwart uiterlijk en is weliswaar minder hard dan het grofkorrelige 'broertje' graniet, maar nog altijd keihard. Uiteraard is een basaltvloer dus slijtvast, maar ook kleurvast en vorstbestendig. Op zich al redenen genoeg om te kiezen voor een basaltvloer binnen en/of buiten, maar basalt heeft nog een paar bijzondere eigenschappen.
Unieke trekjes van een basaltvloer
In tegenstelling tot de meeste soorten natuursteen is basalt er niet in vele kleuren, dus je moet wél houden van de donkere, grijs-zwarte uitstraling (voordeel: met alles te combineren). Verder is basalt bijzonder hittebestendig (tot 700°C) en houdt het als lavasteen de warmte extra lang vast. Een basaltvloer is dus heel aangenaam in combinatie met vloerverwarming. Maar basalt is ook bestand tegen chemicaliën zoals zuren en basen, die je vaak in poetsmiddelen aantreft. Je hebt dus ook nog minder kans op schade aan je basaltvloer dan bij andere soorten natuursteen.
Tip
Heb je een oude basaltvloer die na vele jaren toch hardnekkig vuil is, slijtage vertoont of dof is? Wij hebben de expertise in huis om de vloer te reinigen, vlekken en krasjes te verwijderen en jouw vloer de gewenste glans te geven, van mat tot hoogglans.