Afwerking van natuursteen tegels
29-06-2022
29-06-2022
Neem nou Belgisch hardsteen...
Daar hebben we het toch al over gehad? Dat klopt, maar we zouden het ook nog hebben over diverse soorten afwerking van natuursteen tegels en dan is Belgisch hardsteen een heel mooi voorbeeld. Het kan op vele manieren bewerkt worden en dat levert evenveel unieke vloeren op.
Inspiratie uit het verleden
Dat een vloer van Belgisch hardsteen stoer en vorstbestendig is en een landelijk karakter heeft, dat weten we al. Maar dat je met diverse technieken veel varianten kan creëren, dat is een ander verhaal. Zo heb je Anvers Antique, vroeger een Antwerpse kloostervloer, blauw-donker gezoet, met handgekloven randen voor het antieke effect en licht opgeschuurd voor matglans. Monastery Light (ook in de kloostersfeer) is een flinke tint lichter van kleur, met gebroken zijdes en handgeschuurde randen voor een verouderd uiterlijk.
Nieuwe vloeren die er oud uitzien
De handmatig verouderde randen zijn een vast onderdeel, nagebootst van de slijtage van écht oude vloeren. Maar er kan nog veel meer. Neem bijv. Belgisch Hardsteen Donker Geborsteld. Door het borstelen van de toplaag van de tegels ontstaan krasjes en vlekjes, zodat zo'n vloer wel 100 jaar oud lijkt. Of wat dacht je van Old Country Style? De tegels zijn gebouchardeerd (ruw oppervlak) en gefrijnd afgewerkt. Zo kunnen we nog even doorgaan: grijs geschuurd met strak gezaagde randen, grof gestraald en geborsteld met eiglans etc. Het punt is gemaakt: zoveel bewerkingen, zoveel unieke vloeren.
Tip
Heb je een oude Belgisch hardsteen vloer die aan groot onderhoud toe is? Wij houden rekening met de typische kenmerken van jouw vloer en herstellen deze zorgvuldig in de 'antieke' glorie.