Deze website gebruikt cookies om uw bezoekervaring te verbeteren.
Klik op akkoord om verder te gaan:
WhatsApp Chat
met
ons!
Polijsten
vanaf € 9,-
per m2!
Bel direct 06 2449 2668
✓ Echt vakmanschap   ✓ Landelijke dekking   ✓ Vrijblijvende offerte   ✓ 25+ jaar ervaring   ✓ Stofvrije werkwijze   ✓ Gratis proefstuk
Facebook Instagram WhatsApp

Er is marmer en marmer!

Het woord 'marmer' zegt niet zoveel: het komt van het Griekse 'marmaros', dat glanzende steen betekent. Over marmer in het algemeen en het onderhoud daarvan lees je uitgebreid in ons vorige blog, maar nu gaan we het hebben over de diverse soorten marmer die gebruikt worden voor marmervloeren. En dat zijn er veel, héél veel!


Marmervloeren bij de vleet

Bij het onderhoud van natuursteen vloeren komen wij onder meer de volgende marmersoorten tegen. Uit Italië – marmerland bij uitstek – Arabescato (wit met grijze aders), Laperto, Trani Fioriti en Anticato, uit Duitsland Jura-marmer, uit Portugal Rosa, uit Turkije Rosalia, uit Spanje Crema Marfil. Dit is nog maar het topje van de ijsberg en de meeste soorten zijn er in diverse kleuren, structuurvarianten (geaderd of gewolkt) en afwerkingen (hoogglans of zijdeglans). Dus geen beginnen aan om hier alle soorten op te noemen.


Marmer is wel/geen kalksteen?

Maar let op: in de praktijk worden de termen 'marmer' en 'kalksteen' vaak door elkaar gebruikt voor natuursteen tegels. Marmer zou meer geaderd en getekend zijn, kalksteen meer effen en minder getekend. Hoe zit dat nou? Ja, marmer bestaat voor een groot deel uit kalk, maar nee, het is geen kalksteen meer. Het is door natuurlijke processen veel harder geworden, mist de karakteristieke fossielen en heeft minder diepe kleuren dan het zachtere geologische kalksteen. Logisch dat ook de vloeren die verschillen vertonen.


Tip

De doorgewinterde vakmensen van SD Natuursteen weten precies hoe ze elke marmervloer én kalksteenvloer weer in topconditie kunnen krijgen. Wij geven je ook handige tips voor het dagelijkse onderhoud.