Natuursteen vloer kristalliseren
04-03-2024
04-03-2024
Lente en vloeronderhoud
En opeens is het lente, met zonnige, zelfs warme dagen. Met de lentekriebels komt ook de grote schoonmaak in zicht. Als de hele boel toch op z'n kop wordt gezet, waarom dan niet doorpakken en je doffe, vuile vloer groot onderhoud gunnen. Wij staan in de startblokken!
Duits marmer kristalliseren
Neem nou een marmervloer, in dit geval Duits marmer met de veelzeggende naam Jura Gelb: gewolkt marmer met warme, roodachtige tinten. Maar bij deze klant was het mooie eraf: weg glans, weg diepe kleuren. Jura Gelb heeft de vertrouwde kenmerken van marmer: o.a. hard en compact, vorstbestendig. Maar ook wat zuurgevoelig, dus alleen geschikt voor binnenvloeren. We besloten dat deze marmervloer het meest gebaat zou zijn bij kristalliseren. Mmm... bij onze technieken schuren en polijsten kun je je nog iets voorstellen, maar wat is kristalliseren?
Natuursteen vloer kristalliseren: nat en droog
Eigenlijk gaat kristalliseren nog een stapje verder dan polijsten (vaak polijsten wij eerst de vloer). Nat kristalliseren ofwel poederpolijsten geeft de natuursteen vloer echt een 'boost'. De toplaag wordt harder en dichter, dus beter bestand tegen slijtage, krassen en vlekken. Na het kristalliseren had de Jura Gelb marmervloer ook zijn mooie glans en originele kleuren terug. Nu even kort over droog kristalliseren: deze techniek passen wij toe voor klein onderhoud, om de 1 of 2 jaar. Uitgepoetste spray vormt een tijdelijke beschermlaag en geeft de vloer een zijdeglans.
Tip
Niet elke soort natuursteen vloer is geschikt voor kristallisering. Het kan bijvoorbeeld wel bij marmer, travertin en hardsteen, maar weer niet bij leisteen en graniet. Twijfel jij over het (groot) onderhoud van jouw vloer? Laat het over aan de vakman!