Turks hardsteen
04-03-2022
04-03-2022
Hardsteen = kalksteen
Dit keer nemen we Turks hardsteen onder de loep. Maar eerst even over de naam 'hardsteen'. Oorspronkelijk werd die alleen gebruikt voor Belgische blauwsteen (arduin), maar nu ook voor alle soorten kalksteen die daarop lijken. Waarom dan de naam 'hardsteen'? Nou ja, het is hard!
Turks hardsteen of marmer
Om de verwarring compleet te maken, wordt Turks hardsteen ook Turks marmer genoemd. En ja, het is eigenlijk marmer: kalkhoudend gesteente dat door geologische processen zeer hard is geworden. Kenmerkend voor Turks hardsteen (laten we het maar zo blijven noemen) is de grote variatie in blauw-grijze kleuren en de grillig geaderde tekening. Omdat het bestand is tegen verkleuring door UV én tegen zure regen, is deze natuursteen geschikt voor binnen en buiten.
Glanzend of mat?
Hoe had jij je Turks hardstenen vloer gehad willen hebben? Glanzend of mat? Veel mensen kiezen voor satijnglans (eiglans) en getrommelde randen, omdat dat aan de vloer een rustieke 'gebruikte' uitstraling geeft. Van de andere kant: hoe hoger de glansgraad, hoe beter de subtiele kleurschakeringen en tekening tot hun recht komen. Als je het onderhoud van je vloer aan ons overlaat, kun je gewoon kiezen. Wordt het satijnglans, dan gaan wij de vloer zoeten. Zoeten? Wat is dat nou weer? Tja, dat onthullen we in de volgende blog.
Tip
Wist je dat je bij een vloer van Turks hardsteen ook bijpassende plinten kan krijgen? Dat maakt je interieur toch een tikje bijzonder. En voor het 'groot' onderhoud kun je gewoon bij ons terecht.